אמרה נטמאתי, למה ל"א הפה שאסר
-
-
-
-
-
תאריך ההודעה המקורית: 16/10/2023 23:48
לא הבנתי את התשובות דכאן (או שלא הבנתי את השאלה) הלא מדובר שאומרת מעצמה
שנאנסה וא"כ יש כאן לכאו' הפה שאסר,
ואכן נחלקו בזה הראשונים, והובא ברמ"א סי' קעח סעי' ג, אם איבדה את המיגו מחמת
שנתייחדה, אבל אם לא נתייחדה כ' בפ''ת שם בשם הנו''ב שנאמנת לכו''עמאת: [email protected]
-
תאריך ההודעה המקורית: 17/10/2023 00:35
פה שאסר הפה שהתיר - הוא לא יכול לחזור ממה שאמר. אלא לפרש את מה שאמר.
וכגון הדוגמא שהביא הרב מושקוביץ: נשבתי - וטהורה.
אבל אינה יכולה לומר נשבתי ואח"כ לומר לא נשבתי.
הפה שאסר הוא הפה שיכול להתיר את מה שאסר. אבל אינו יכול לבטל את מה שאמר ואסר.
----- Original Message -----
From: אריה מושקוביץ
To: מעשה הכתב
Cc: שמואל בלויא ; הבית לעורך התורני
Sent: Monday, October 16, 2023 10:32 PM
Subject: Re: [הבית לעורך התורני] אמרה נטמאתי, למה ל"א הפה שאסראם ידוע שזינתה הרי האיסור לא הוחזק על פיה ולא שייך בזה 'הפה שאסר'
רק באופן שהאיסור הוחזק על פיה נאמנת מדין 'הפה שאסר'
וכגון נשביתי וטהורה אני דנאמנת אם לא ידענו שנשביתלא בקי בהלכות אלו אבל אולי יעזור: בעדות יש כיון שהגיד שוב אינו חוזר ומגיד. בס"ד עבור עבודת העריכה. יש הרבה דיונים בפוסקים באמרה נאנסתי, ובעלה הוא ישראל, אם נאמנת שהיה באונס. למה ל"א הפה שאסר ? תודה -
תאריך ההודעה המקורית: 17/10/2023 00:37
ציטוט ממילון מושגים תלמודיים בפרוייקט השו"ת:
הפה שאסר הוא הפה שהתיר
מי שנודע לנו ממנו דבר שלא היה ידוע לנו; מכיון שאין אנו ידועים אותו אלא מפיו, נאמן הוא לבטל את ההשלכות הנגרמות כתוצאה מדבריו, על ידי הוספה על דבריו או על ידי שיוכם לעבר.
כגון: אשה שבאה ואמרה: "אשת איש הייתי, ועכשיו גרושה אני", אף על פי שאינה מוציאה את הגט שבו נתגרשה, הרי זו נאמנת להנשא על פי דבריה שהיא גרושה. שכן אלמלא אמרה שהיתה אשת איש, לא היה לנו כל יסוד לאסור עליה להנשא, שהרי לא ידענו שהיתה אשת איש. כיון שהיא "הפה שאסר" - באומרה: "אשת איש הייתי", נאמנת היא לבטל את ההשלכות שנגרמו כתוצאה מדבריה - איסור נישואין - על ידי אמירתה: "ועכשיו גרושה אני", ש"הפה שאסר הוא הפה שהתיר".
Subject: Re: [הבית לעורך התורני] אמרה נטמאתי, למה ל"א הפה שאסראם ידוע שזינתה הרי האיסור לא הוחזק על פיה ולא שייך בזה 'הפה שאסר'
וכגון נשביתי וטהורה אני דנאמנת אם לא ידענו שנשביתלא בקי בהלכות אלו אבל אולי יעזור: בעדות יש כיון שהגיד שוב אינו חוזר ומגיד. בס"ד עבור עבודת העריכה. יש הרבה דיונים בפוסקים באמרה נאנסתי, ובעלה הוא ישראל, אם נאמנת שהיה באונס. למה ל"א הפה שאסר ? תודה -
תאריך ההודעה המקורית: 17/10/2023 00:37
ציטוט ממילון מושגים תלמודיים בפרוייקט השו"ת:
הפה שאסר הוא הפה שהתיר
מי שנודע לנו ממנו דבר שלא היה ידוע לנו; מכיון שאין אנו ידועים אותו אלא מפיו, נאמן הוא לבטל את ההשלכות הנגרמות כתוצאה מדבריו, על ידי הוספה על דבריו או על ידי שיוכם לעבר.
כגון: אשה שבאה ואמרה: "אשת איש הייתי, ועכשיו גרושה אני", אף על פי שאינה מוציאה את הגט שבו נתגרשה, הרי זו נאמנת להנשא על פי דבריה שהיא גרושה. שכן אלמלא אמרה שהיתה אשת איש, לא היה לנו כל יסוד לאסור עליה להנשא, שהרי לא ידענו שהיתה אשת איש. כיון שהיא "הפה שאסר" - באומרה: "אשת איש הייתי", נאמנת היא לבטל את ההשלכות שנגרמו כתוצאה מדבריה - איסור נישואין - על ידי אמירתה: "ועכשיו גרושה אני", ש"הפה שאסר הוא הפה שהתיר".
וכגון נשביתי וטהורה אני דנאמנת אם לא ידענו שנשביתלא בקי בהלכות אלו אבל אולי יעזור: בעדות יש כיון שהגיד שוב אינו חוזר ומגיד. בס"ד עבור עבודת העריכה. יש הרבה דיונים בפוסקים באמרה נאנסתי, ובעלה הוא ישראל, אם נאמנת שהיה באונס. למה ל"א הפה שאסר ? תודהתאריך ההודעה המקורית: 17/10/2023 00:37
From: ש. הופמן S. Hoffman
To: אריה מושקוביץ ; מעשה הכתב
Sent: Monday, October 16, 2023 11:37 PM
Subject: Re: [הבית לעורך התורני] אמרה נטמאתי, למה ל"א הפה שאסרציטוט ממילון מושגים תלמודיים בפרוייקט השו"ת:
הפה שאסר הוא הפה שהתיר
----- Original Message ----- From: אריה מושקוביץ To: מעשה הכתב Cc: שמואל בלויא ; הבית לעורך התורני Sent: Monday, October 16, 2023 10:32 PM Subject: Re: [הבית לעורך התורני] אמרה נטמאתי, למה ל"א הפה שאסר אם ידוע שזינתה הרי האיסור לא הוחזק על פיה ולא שייך בזה 'הפה שאסר' רק באופן שהאיסור הוחזק על פיה נאמנת מדין 'הפה שאסר' וכגון נשביתי וטהורה אני דנאמנת אם לא ידענו שנשבית לא בקי בהלכות אלו אבל אולי יעזור: בעדות יש כיון שהגיד שוב אינו חוזר ומגיד. בס"ד עבור עבודת העריכה. יש הרבה דיונים בפוסקים באמרה נאנסתי, ובעלה הוא ישראל, אם נאמנת שהיה באונס. למה ל"א הפה שאסר ? תודה
שלום! נראה שהשיחה הזו מעניינת אותך, אבל עדיין אין לך חשבון.
נמאס לכם לגלול בין אותם הפוסטים בכל ביקור? כשנרשמים לחשבון, תמיד תחזרו בדיוק למקום שבו הייתם קודם, ותוכלו לבחור לקבל התראות על תגובות חדשות (בין אם במייל, ובין אם בהתראת פוש). תוכלו גם לשמור סימניות ולפרגן ב-upvote לפוסטים כדי להביע הערכה לחברי קהילה אחרים.
בעזרת התרומה שלך, הפוסט הזה יכול להיות אפילו טוב יותר 💗
הרשמה התחברות